AUTOR DIRECTOR TEATRE / TEATRO


CARLES & BELISA

Mataró rep una reina
Retablo musical en un prólogo, diez cuadros y un epílogo

Actividad complementaria de la exposición
Mataró 1714. Entre dos mars i dues corones

Organiza: Museu de Mataró i Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró

Se representa los días 13, 14, 20 y 21 de septiembre de 2014, a las 6 y 7 de la tarde, y los días 27 y 28, a las 8 y 9 de la noche, en el Museu de Mataró

Texto y dirección: Pere Anglas
Música y dirección musical: Joan Vallcorba SONY DSC

 

El 25 de julio de 1708, en plena Guerra de Successión, Isabel Cristina de Brunsvic-Wolfenbüttel desembarca en la ciutat de Mataró, donde pasa seis dias antes de casarse con el rey Carlos III en Barcelona. Carles & Belisa es un retablo musical que, utilitzando los recursos teatrales del siglo XVIII, recorre los hechos transcurridos esos días.

Intérpretes:
Xavier Alomà, comediante
Neus Pàmies, comedianta

Músicos:
Pau Benítez, flautín
Stanislas Germain-Thérien, laúd

Vestuario y caracteritzación: Moon Vives
Coreografía: Maria Garriga
Espacio escénico: Pere Anglas
Iluminación: Mics BCN
Vestuario: Època
Complementos: Rafató Teatre
Fotografía: Pati Martos

(Texto del programa en catalán:)

Quan la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró em va encarregar una escenificació a l’entorn del desembarcament i l’estada a Mataró de la reina Elisabet Cristina de Brunsvic-Wolfenbüttel, em va venir al cap de seguida Mataró 1708. Proveïdor de la Reial Casa, de Josep Fradera. Aquesta obra, guardonada amb el Premi de teatre Joan Santamaria el 1982 i estrenada a la Sala Cabanyes el 1985, amb una seixantena d’actors a l’escenari, va contribuir a popularitzar uns fets que, fins aleshores, la majoria de mataronins desconeixíem. Ara, però, es feia necessària una peça més breu i amb caràcter exclusivament divulgatiu que encaixés perfectament dins el marc de l’exposició Mataró 1714. Entre dos mars i dues corones, per a la qual cosa vaig engrescar-me a escriure’n una nova versió.

Per documentar-me vaig recórrer a les mateixes fonts que degueren servir d’inspiració a Fradera, tres opuscles publicats entre el 1708 i el 1709 que narren amb detall l’acollida que va rebre la reina a Mataró. També van ser-me de molta utilitat les publicacions de l’historiador Joaquim Llovet per entendre les motivacions que van moure els prohoms de la ciutat a organitzar la reial benvinguda i els beneficis que n’esperaven treure. Cal esmentar també l’esplèndid suport que, en tot moment, he rebut per part del comissari de l’exposició, Joan Giménez, i del director del Museu, Carles Marfà. Les seves aportacions han contribuït a consolidar el rigor històric del projecte.

El resultat és un retaule musical, escrit bàsicament en alexandrins i heptasíl·labs i interpretat per un grup de comediants sorgits de les cendres del 1708. A través dels quadres que interpreten i les cançons que canten es vehicula tota la informació documentada. Així, doncs, totes les situacions i detalls que s’hi expliquen són verídics o, si més no, parteixen d’una informació o d’un fet autèntics.

I ara prou justificacions: deixem que l’obra parli per ella mateixa. Ens donarem per satisfets –no tan sols jo, sinó tota la companyia– si amb el nostre granet de sorra contribuïm a popularitzar una mica més el pas per Mataró de la reina Belisa, tal com va fer-ho amb encert als anys 80 l’amic Josep Fradera.

Pere Anglas, autor i director

Atrás