ACTOR RECITALS / RECITALES

Òmnium Cultural de Mataró, 1997
JO SÓ AQUEST, QUE EM DIC AUSIÀS MARCH!
Recital comentat de poesies d’Ausiàs March

Es presenta el 3 de novembre de 1997 a l’Òmnium Cultural de Mataró i després inicia una gira pels instituts de Catalunya

MarchAUSIÀS MARCH va néixer el 1397, probablement a Gandia, en el si d’una família de poetes, on destaquen el seu pare, Pere March, i el seu oncle, Jacme March. Fou armat cavaller de molt jove i participà en la primera expedició a Itàlia d’Alfons el magnànim, entre 1420 i 1424. Gràcies als favors aconseguits pels seus mèrits militars, en fer vint-i-set anys va poder retirar-se de la vida militar a Gandia i, després, a València, on es dedicà al conreu de les lletres, a administrar els seus béns i a governar les seves terres i possessions, a més de gaudir de diversos privilegis. L’any 1425 va ser nomenat falconer major de la casa del rei Alfons. El 1437 es casà amb Isabel Martorell, germana de Joanot, l’autor del Tirant lo Blanc, morta dos anys després, i el 1443 contragué matrimoni amb Joana Escorna, traspassada el 1454. Ausiàs March va morir a València el 1459, deixant quatre fills il·legítims.

La seva poesia és la més profunda, original i permanent de tota l’Edat Medieval. Tot i format dins la tradició trobadoresca, March trenca amb molts dels seus convencionalismes –Lleixant a part l’estil dels trobadors / qui, per escalf, trespassen veritat…– i, gràcies a la seva forta individualitat i a la intensitat de la seva passió autèntica, dreçà en els seus versos la pròpia nuesa humana. Alhora, en contrast amb la dolçor dels italians quatrecentistes, conferí a la seva poesia un cert to ombrívol i tràgic, capaç encara avui de commoure’ns. Elevà la llengua catalana a la més alta dignitat i, a l’igual de Llull, s’hi expressà -en paraules de Carles Riba- “no per l’àmbit de la Catalunya estricta, sinó per al món”.

Jordi Malé

Enrere